Holocén Természetvédelmi Egyesület
„Humán szolgáltatások fejlesztése nemzetközi együttműködésben a kultúráért, a fiatalokért"
EFOP-5.2.2-17 -2017-00064

Helyszín: Gömörszőlős

Időpont: 2018.02.05

2018. február 05-én Gömörszőlősre látogattunk, ahol egy közös sétán vettünk részt.

Megtekintettük a faluban működő fenntartható életmód kialakítását és megtartását segítő lehetőségeket, eszközöket. A sétán megnéztük a biokertet, az ott - önkéntes munkával - felépített szalmabála házat és komposztfűtésű melegházat. Megtudtuk, hogy az évek óta népszerű Paraszt-Wellnessnek semmi köze a szállodákhoz és az élményfürdőkhöz, hanem ez egy méltán híres Gömörszőlősi program, amely önkéntes munkára építve a vidéki élet szépségeit és a természettel való találkozás pótolhatatlan élményét ötvözi a kétkezi munka (trágyahordás, favágás, mulcsozás, állatok rendbetétele stb.) nyújtotta kikapcsolódással. Ide az ország szinte minden pontjából érkeznek önkéntes segítők, több visszatérő résztvevővel és budapesti „wellnessezővel”. 

Az oktató központnál a napkollektoros aszalót és faszárító berendezést, komposzt-toalattet, tömegkályhát és rakétakályhát láthattunk a gyakorlatban és többet ezek közül működés közben is megfigyelhettünk.

Ezt követően dr. Gyulai Iván az Ökológiai Intézet Alapítvány igazgatója tartott előadást a bio-, illetve permakultúrás kertészkedésről. A résztvevők hasznos és új információkkal zárták a napot egy finom ebéd kíséretében, bízva abban, hogy a hallottak közül több hasznos gyakorlati dolgot is átültethetnek a saját környezetükbe.

 

 

 

Elérhetőségünk:

3525 Miskolc, Kossuth u. 13.;
Tel: 46/508-944;
E-mail: holocen@holocen.hu 
Adószám: 19931401-1-05