Holocén Természetvédelmi Egyesület
„Humán szolgáltatások fejlesztése nemzetközi együttműködésben a kultúráért, a fiatalokért"
EFOP-5.2.2-17 -2017-00064

Helyszín: Pangea Egyesület oktatóközpont,Pénzesgyőr

Időpont: 2018.09.30

Meglátogattuk a Pangea Egyesületet, mely 1991-ben alakult, székhelye és oktatóközpontja a Magas-Bakony szívében, Pénzesgyőr községben található. Itt az évek során létrehoztak a térségben szinte egyedülálló minőségű természetvédelmi oktatási, képzési bázist, amely egyszerre szolgálja az általános -és középiskolai és az egyetemi oktatást, a fenntartható életmód módszereinek és a biogazdálkodás népszerűsítését, bemutatását. Nem csak a gyerekeknek kínálnak programokat, hiszen fontos a felnőtt korosztályok tanulása is, mivel sosem késő felkelteni valaki érdeklődését, tanulni pedig mindig van mit egymástól. Eddig volt már biogazda tanfolyam és kemenceépítő tanfolyam is.

Tevékenységük három fő témát ölel fel: környezeti nevelés és ismeretterjesztés, aktív természetvédelem, valamint ökológiai gazdálkodás és népi hagyományőrzés. A programjaik során jelentős önkéntes bázisuk épült ki, akik komoly szerepet vállalnak a táboroztatásban, terepi munkában és az egyesület tevékenységeiben.

Pénzesgyőri oktatóközponthoz tartozik egy 7 hektáros gazdaság is, ahol a vegyszermentes gazdálkodás értékeit mutatják be. Gyógy- és fűszernövény kerttel, mintaként szolgáló, a növénytársításokat figyelembe vevő és bemutató zöldségeskerttel, hagyományos fajtákból álló extenzív gyümölcsössel, a legelőn pedig népes nyájjal találkozhatnak a látogatók.

Szakmai ismeretbővítés céljából egy rövid kirándulást tettünk Bakonybélben is, azért hogy megnéztük a helyi füveskertet, az arborétumot és a Pannon Csillagdát is. Majd betértünk a  Bakonyi Erdők Házába is, mely egy természetvédelmi és erdészeti gyűjteménynek ad otthont. A korábbi gazdasági épület alsó szintjén a hegység földtörténeti múltja, főbb kőzetei, ásványai, érdekes földtani jelenségei kerülnek bemutatásra. Láthattunk fényképeket védett növényekről, valamint megismerhetjük az erdőrendező mérnökök egykori mérőit, térképező eszközeit, és munkáját.

A résztvevők hasznos és új információkkal zárták a napot bízva abban, hogy a hallottak közül több hasznos gyakorlati dolgot is átültethetnek a saját környezetükbe.

A programot az EFOP-5.2.2-17 – Transznacionális együttműködések, Humán szolgáltatások fejlesztése nemzetközi együttműködésben a kultúráért, a fiatalokért c. pályázatból valósítottuk meg.

 

 

 

Elérhetőségünk:

3525 Miskolc, Kossuth u. 13.;
Tel: 46/508-944;
E-mail: holocen@holocen.hu 
Adószám: 19931401-1-05