Holocén Természetvédelmi Egyesület
„Humán szolgáltatások fejlesztése nemzetközi együttműködésben a kultúráért, a fiatalokért"
EFOP-5.2.2-17 -2017-00064

Barátságszőnyeg, kalotai kószálók: a ma elvégzett munka jövőt formál Kalotaszentkirályon

Közel hetven diák és húsz felnőtt részvételével zajlott a pénteken gálaesttel zárult 17. Gyarmathy Zsigáné Alkotótábor Kalotaszentkirály-Zentelkén.

Az egyhetes tábor hangulatát idén is meghatározta „a ma elvégzett munka jövőt formál” mottó, ugyanis a Kolozs megyei településre látogatók betekintést nyerhettek különféle kézműves tevékenységekbe, népi hagyományokba. A testvérkapcsolatok ápolásaként a kalotaszentkirályi táborozókon kívül meghívást kapott a szilágylompérti Ady Endre Általános Iskola és a zsámboki Bajza Lenke Általános Iskola is.

 A diákok és az őket kísérő tanárok szabadon választhattak faragás, gyöngyfűzés, szőnyegszövés, varrás, bogozás és fonalgrafikai tevékenységek közül, amelyeket idén új műhelyekkel bővítettek a szervezők (Ady Kulturális Egyesület): a rajzkör, hangszeres zeneoktatás, csuhézás és kosárfonás már az első napon felkeltette a diákok érdeklődését. A napi több órás gyakorlást és munkát a kalotaszentkirályi pedagógusokon kívül kézműves oktatók irányították, akik megtanították a tanulóknak a népi mesterségek különféle technikáit. A mindennapos foglalkozásokon kívül – a szervezők kreativitásának köszönhetően – a „kalotai kószálók” egyénileg megrajzolt térképek segítségével járhatták végig, és ismerhették meg Kalotaszentkirály utcáit, nevezetességeit.

A tábor idején a diákok kiránduláson vettek részt Csucsán, ahol az Ady Endréhez és Boncza Bertához köthető irodalmi, illetve más történelmi nevezetességeket látogattak meg, és tárgyi tudásuk is gazdagodhatott Péter Mónika-Mária magyartanárnőnek köszönhetően. A kirándulás végállomásaként az alkotótábor névadójának emlékhelye előtt a táborozók koszorúzással fejezték ki tiszteletüket. A tábor utolsó estéjén a diákok a tábortűz mellett elevenítették fel a közös emlékeket, egymástól tanult népdalokat. Az utolsó nap ugyanakkor a táborozók munkáinak a bemutatásáról és díjazásáról szólt. Ezen a napon befejezték és felvágták a barátságszőnyeget, amelyet három részre osztottak a szervezők.

 

 

Elérhetőségünk:

3525 Miskolc, Kossuth u. 13.;
Tel: 46/508-944;
E-mail: holocen@holocen.hu 
Adószám: 19931401-1-05