Holocén Természetvédelmi Egyesület
„Humán szolgáltatások fejlesztése nemzetközi együttműködésben a kultúráért, a fiatalokért"
EFOP-5.2.2-17 -2017-00064

 

 

Elérhetőségünk:

3525 Miskolc, Kossuth u. 13.;
Tel: 46/508-944;
E-mail: holocen@holocen.hu 
Adószám: 19931401-1-05

 

 

Kamerák mögött, határtalanul

Egy hetes médiatábort szervezett nemrégiben a Holocén Természetvédelmi Egyesület Miskolcon, középpontjában a környezetvédelemmel. A pályázati támogatásból megvalósult táborban nemzetközi kapcsolatokat is ápoltak, hiszen Erdélyből és Szlovákiából is érkeztek fiatalok. Elsősorban a videózás, drónozás alapjait tanulhatták meg, hogy tudatosan kezeljék a kamerát és meg tudják megvalósítani az elképzeléseiket. A Holocén ehhez egy médiacéggel működött együtt, akikkel sok éves szakmai kapcsolatot ápolnak. A több évtizede kamera mögött dolgozó bükkábrányi Bodzán László, a cég egyik vezetője és pedagógus tartotta a foglalkozások nagy részét.

– A fő célunk az volt, hogy motiváljuk a résztvevőket arra, hogy az itt megszerzett tudásukat a későbbiekben is használják majd, és folytassák, amit itt elkezdtek. Akár önkénteskedjenek is különböző környezetvédelmi projektekben, szeressék a természetet. Ezért olyan feladatokat kaptak, amik valamilyen módon kapcsolódnak ehhez a témához. – vezet be a tábor kulisszatitkaiba László. – Minden délelőtt egy elméleti „gyorstalpalót” kaptak, amit utána a délután folyamán gyakorlatban is végre kellett hajtaniuk. Talán egy kicsit intenzívre sikerült a program, de mivel inkább általános iskolásoknak szoktunk táborokat szervezni, hozzá vagyok szokva, hogy tizenöt percenként új impulzust kell adni a gyerekeknek, hogy ne unatkozzanak. – A tábor végén pedig közösen megnézzük és kielemezzük a kisfilmeket, hogy a srácok tanulhassanak egymás munkáiból is. – folytatta.

A napi feladatok megoldásában dolgozhattak akár saját telefonnal, go pro kamerával, tabletekkel, drónnal és vállkamerával is, igyekeztek a szervezők minél több kütyü használatát megmutatni. Emellett egy egész hetes feladatot kaptak, amihez napról-napra hasznosítani tudták az új információkat és lehetőségeket: megtanulhatták az operatőri munkát, a vágásokat, ezek különböző technikáit, de beavatták őket az interjúkészítés rejtelmeibe is. Délutánonként különböző külső helyszíneken is kipróbálhatták az addig elsajátítottakat: jártak az Avasi Közösségi Kávézóban, a Factoryban, de Parasznyára is ellátogattak, ahol egy természetfilmes tartott előadást.

Összesen 20an vehettek részt a médiatáborban, 14 és 30 év közötti fiatalok, akiket előzetesen egy szakmai csoport választott ki. Ennek az volt az oka, hogy a Holocén komolyan gondolta ezt a rendezvényt, igyekeztek a rendelkezésre álló anyagi forrásokat maximálisan kiaknázni. Fontos volt, hogy tényleg a filmezés és a természetvédelem iránt érdeklődők vegyenek részt, illetve hogy a fiatalok ne csak lézengjenek egy hétig, mert épp nincs jobb dolguk.

És hogy lesz-e folytatása ennek a nyári tábornak? Ez még a jövő zenéje: függ a sikertől, az időtől, de ahogy láttuk, az igény meglenne rá.

Az elkészült kisfilmek pedig megtekinthetőek (feltöltés alatt) a Holocén Természetvédelmi Egyesület Facebook-oldalán.

 

 

forrás: Boon(pont)hu