Holocén Természetvédelmi Egyesület
„Humán szolgáltatások fejlesztése nemzetközi együttműködésben a kultúráért, a fiatalokért"
EFOP-5.2.2-17 -2017-00064

 

 

Elérhetőségünk:

3525 Miskolc, Kossuth u. 13.;
Tel: 46/508-944;
E-mail: holocen@holocen.hu 
Adószám: 19931401-1-05

 

 

Kedvcsináló – Érdekességek Gömörszőlősről II.

A település a következő értékeket kínálja: 

-              A Tompa Mihály Gömöri Kulturális Egyesület kezelésében lévő Kis-galéria, néprajzi illetve szabadtéri néprajzi gyűjtemény

-              E. Kovács család kezelésében lévő Kakasdombi Gyűjtemények (néprajzi, helytörténeti, képzőművészeti gyűjtemények)

-              Festett fakazettás mennyezetű református templom, az 1672. évből származó Úr asztalával

-              Látogatható gyapjúfeldolgozó kisüzem, paplanvarró műhellyel, mely ipartörténeti érdekesség, a hagyományos kártoló berendezésekkel

 

Megtekintettük a faluban működő fenntartható életmód kialakítását és megtartását segítő lehetőségeket, eszközöket. A sétán megnéztük a biokertet, az ott - önkéntes munkával - felépített szalmabála házat és komposztfűtésű melegházat. Megtudtuk, hogy az évek óta népszerű Paraszt-Wellnessnek semmi köze a szállodákhoz és az élményfürdőkhöz, hanem ez egy méltán híres Gömörszőlősi program, amely önkéntes munkára építve a vidéki élet szépségeit és a természettel való találkozás pótolhatatlan élményét ötvözi a kétkezi munka (trágyahordás, favágás, mulcsozás, állatok rendbetétele stb.) nyújtotta kikapcsolódással. Ide az ország szinte minden pontjából érkeznek önkéntes segítők, több visszatérő résztvevővel és budapesti „wellnessezővel”. 

Az oktató központnál a napkollektoros aszalót és faszárító berendezést, komposzt-toalattet, tömegkályhát és rakétakályhát láthattunk a gyakorlatban és többet ezek közül működés közben is megfigyelhettünk.

Ezt követően dr. Gyulai Iván az Ökológiai Intézet Alapítvány igazgatója tartott előadást a bio-, illetve permakultúrás kertészkedésről. A résztvevők hasznos és új információkkal zárták a napot egy finom ebéd kíséretében, bízva abban, hogy a hallottak közül több hasznos gyakorlati dolgot is átültethetnek a saját környezetükbe.