Holocén Természetvédelmi Egyesület
„Humán szolgáltatások fejlesztése nemzetközi együttműködésben a kultúráért, a fiatalokért"
EFOP-5.2.2-17 -2017-00064

SOSNA civil egyesület

Sosna (erdei fenyő) egy civil nonprofit szervezet, amely 1991-ben alakult Kassán. A legrégebben  működő és legstabilabb környezetvédelmi szervezetek közé tartozik Szlovákiában.

Jelenleg 4 állandó alkalmazottja, 5 külső munkatársa, és több mint 20 önkéntese van a szervezetnek.

A SOSNA polgári társulás küldetése, összekötni és aktivizálni az embereket azzal a céllal, hogy támogassák és megvalósítsák az ökológiai problémák alternatív megoldási modelljeit, elsősorban lokális és regionális szinten. Ezért, mindig is egy közösségben, közösséggel együtt dolgoztunk, tevékenykedtünk.

A SOSNA küldetését a következő programok által  teljesíti:

 • Környezetvédelmi nevelés és oktatás
 • Ökoházak
 • Biokertek
 • Klímavédelmi programok

A programokon belül a SOSNA

 • Megoldásokat terjeszt a helyi és közösségi fenntarthatásért és önfellátásért
 • Innovatív projekteket valósít meg alternatív megoldásokkal
 • Kreatív alkotóműhelyeket, előadásokat, párbeszédeket, kiállításokat rendez
 • Kiadói munkát folytat
 • Egy olyan hálózatot hoz létre, amely összeköti azokat, akik környezettudatosan a környezettel összhangban, rá figyelve igyekeznek élni
 • A szervezet megalakulásától a jelen napokig, mindig voltak közös, határon túli programjaink és pályázataink amelyekben a Holocén egyesület fontos szerepet játszott.

Az egyesület kezdetei (Kassai korszak)

1992 – 2008 években az egyesület irodája Kassán volt, ahol többször is változtattuk a címünket, mivel sehol sem sikerült egy stabil és megfelelő helyet találnunk.  Ezért, ebben a korszakban a programjaink más közösségek területén folytak,  mivel saját megfelelő épülettel és telekkel nem rendelkeztünk.

Oktatási programok

Az ökológiai oktatás és nevelés a leghosszabban működő programunk, ahol legnagyobb tapasztalataink, oktatásunk és tudásunk is van. Ennek a legfontosabb programnak a keretében erős és hosszú távú kapcsolatokat fejlesztettünk az iskolákkal, tanítókkal, iskolák vezetőségével. 1993 év óta kezdtük szervezni a tanítókra szabott ökológiai oktatási programokat, nem csak hazai, de külföldi lektorok vezetése alatt.

A programjaink különféle korcsoportokat tud megszólítani, az óvodás kisgyerekektől az egyetemistákig. Ezen kívül, külön programjaink vannak a tanítók, illetve felnőttek számára is.  

 • Bio gazdálkodási programok

A gazdasági helyzet és a nyilvánosság egészségi állapota jó kezdő alapot alakított az  igazi kertek megújulásához és az embereket visszatérítéséhez a termesztéshez és a részleges önellátáshoz.  Ennek a programnak a keretében azon igyekeztünk, hogy bemutassuk nemcsak az önellátás értelmét, hanem az egészséges és szép biokertek és természetes kertek létrehozásának lehetőségét és értelmét is.  Ez a program, egyes módosítások után a mai napokban is működik.

 

 

A részletesebb ismertető a később letölthető kiadványunkban lesz olvasható!

 

 

 

Elérhetőségünk:

3525 Miskolc, Kossuth u. 13.;
Tel: 46/508-944;
E-mail: holocen@holocen.hu 
Adószám: 19931401-1-05