Holocén Természetvédelmi Egyesület
„Humán szolgáltatások fejlesztése nemzetközi együttműködésben a kultúráért, a fiatalokért"
EFOP-5.2.2-17 -2017-00064

Bakonybéli Civil Kezdeményezések

 

Az Északi-Bakony közepén, a Bakony legmagasabb hegyének, a Kőris-hegynek (709 m) a közelében, a Gerence-patak partján fekszik. A legközelebbi város Zirc (16 km).

A terület alapvetően mészkőből áll, számos barlangot járhatunk be a közeli, bővizű forrásokkal teli erdőkben, például az Ördög-likat, a Likas-kőt, a Pörgöl- vagy az Odvaskői-barlangot, valamint a Kis- és Nagy-Pénzlikat. Itt bujkáltak régen a bakonyi betyárok, így akár Savanyú Jóska vagy Sobri Jóska rejtekhelyét is megtalálhatjuk úgy, hogy nem is tudunk róla. A falu központjában, a  Bakonyi Erdők Háza egy természetvédelmi és erdészeti gyűjteménynek ad otthont. A korábbi gazdasági épület alsó szintjén a hegység földtörténeti múltja, főbb kőzetei, ásványai, érdekes földtani jelenségei kerülnek bemutatásra. Láthatunk fényképeket védett növényekről, valamint megismerhetjük az erdőrendező mérnökök egykori mérőit, térképező eszközeit, és munkáját.

Az emeleti teremben a természetben élő és dolgozó erdészek, vadászok és faművesek mesterségét ismerhetjük meg. Egy hangulatos diorámában láthatjuk a Bakony vadon élő állatait, s Dani Pál naiv festő képein az egykori Bakony vadregényes világát. Emellett megismerkedhetünk Dobó Jenő farkasgyepűi erdőgondnok életművével.

Tájházban pedig megismerkedhetünk az erdőműveléssel és famegmunkálással foglalkozó bakonybéliek hagyományaival.

 

A további és részletes információk a hamarosan letölthető kiadványunkban lesz elérhető!

 

 

 

Elérhetőségünk:

3525 Miskolc, Kossuth u. 13.;
Tel: 46/508-944;
E-mail: holocen@holocen.hu 
Adószám: 19931401-1-05